Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

ТЕМПЕРАТУРА И ЖИВОТ НА БАТЕРИЯТА

ТЕМПЕРАТУРА И ЖИВОТ НА БАТЕРИЯТА

Температура и живот на батерията 

Батериите обикновено използват електрохимична реакция, за да отделят енергия. Ефективността на тази реакция може да бъде силно повлияна от няколко външни фактора, включително температурата. Повечето производители на батерии препоръчват идеалната работна температура на техните продукти да бъде при стайна температура или около нея, около 20С. Работата или зареждането на батерията при различни температури извън този диапазон ще доведе до много различни резултати от една и съща батерия. Интересно е, че тук можете да видите голяма разлика в работата на батерия, работеща при ниски температури, спрямо същата батерия, работеща при високи температури. 

Работа с батерия при изключително високи температури: Високите температури позволяват да се намали електрическото съпротивление на батерията. Това ще позволи на устройството ви да получи много повече енергия. Въпреки че звучи чудесно, че батерията ще ви даде повече енергия, ще съкратите общия експлоатационен живот на батерията. Например при батерия, която работи при температура 30С, общият срок на експлоатация може да намалее с 40 %, когато работи при температура 50С. Това е важно да се помни, когато се разглеждат акумулаторни батерии, тъй като ще получите по-малко общи цикли на зареждане, преди да се наложи да вземете нова батерия.

Работа на батерията при изключително ниски температури: Работата на батерията при много ниски температури по принцип води до обратен резултат за вашата батерия. Екстремният студ може да доведе до много по-голямо съпротивление на батерията. Това намалява ефективността на батерията, което води до по-малко мощност и време за работа с едно зареждане. Въпреки че това е недостатък, експлоатацията на батерията при много ниски температури може да удължи значително общия експлоатационен живот на батерията. Това означава, че можете да получите повече цикли на зареждане от една и съща батерия и да не се налага да я заменяте. Обикновено в мобилните телефони се използват много скъпи литиеви батерии, така че възможността за удължаване на експлоатационния живот на вашия продукт е приятна утеха за по-краткото общо време на работа. 

Като цяло най-добрата практика е да се опитате да използвате батериите си при препоръчителната оптимална температура, за да постигнете най-добър баланс между производителност и експлоатационен живот. Ако използвате устройството си при екстремни студове, може да откриете, че съхраняването му в джоб близо до тялото е лесен начин да се уверите, че устройството ви е по-близо до стайна температура, когато ще се използва. Ако ви се налага да използвате устройството си в изключително гореща среда, можете да опитате да го държите близо до климатик, за да намалите температурата, по-близо до препоръчителната стайна температура.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари