Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Въпроси и отговори за акумулаторните батерии

Въпроси и отговори за акумулаторните батерии

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ЗА АКУМУЛАТОРНИТЕ БАТЕРИИ

Въпрос: Мога ли да използвам акумулаторни батерии в устройства, които използват алкални батерии за еднократна употреба?

Отговор: Да. В повечето ситуации никел-металхидридните (NiMH) батерии могат да заменят първичните батерии (за еднократна употреба), особено за електронни устройства с висок разход на енергия. Основните предимства са, че след първоначалната инвестиция те ще ви спестят пари, тъй като можете да използвате тези батерии стотици пъти, и имат допълнителното предимство да помагат на околната среда, тъй като пестят суровини и намаляват отпадъците от батерии за еднократна употреба, които в крайна сметка могат да се окажат в депо за отпадъци.

Възможно е някои устройства да не са подходящи за акумулаторни батерии, например някои марки DAB радиоприемници, в които се използват последователно четири или шест батерии, а разликата в напрежението между NiMh акумулаторните батерии и стандартните алкални батерии може да доведе до влошаване на работата.

 

Въпрос: Мога ли да използвам акумулаторните си батерии директно от опаковката?

Отговор: Ако на вашите акумулаторни батерии е посочено, че са "Предварително заредени" или "Готови за употреба", те могат да се използват направо от опаковката, точно както батериите за еднократна употреба. Стандартните акумулаторни батерии обаче не притежават тази функция, така че преди да бъдат използвани, ще трябва да бъдат първоначално заредени.

 

Въпрос: Какво е "саморазреждане" на акумулаторна батерия?

Отговор: Саморазрядът е явление в акумулаторните батерии, при което вътрешните химически реакции намаляват съхранения заряд на батерията без връзка между електродите, т.е. когато не се използва в дадено устройство. Саморазрядът намалява срока на годност на батериите и води до това, че първоначално те са с по-малко от пълен заряд, когато действително се използват.

Скоростта на саморазряд на батерията зависи от редица фактори, като например вида на батерията, състоянието на зареждане, тока на зареждане и температурата на околната среда. Обикновено сред стандартните акумулаторни батерии литиевите батерии страдат от най-малък саморазряд (около 2-3 % разряд на месец), докато батериите на никелова основа са по-сериозно засегнати (никел-кадмиеви - 15-20 % на месец; никел-металхидридни - 30 % на месец), с изключение на NiMH батериите с нисък саморазряд (остават заредени) (2-3 % на месец).

По този начин съхраняването на батериите при по-ниски температури намалява скоростта на саморазреждане и запазва първоначалната енергия, съхранена в батерията.

 

Въпрос: Какво означава "Stay-Charged"?

Отговор: Батериите с възможност за зареждане "Stay-charged" запазват заряда си много по-ефективно, когато не се използват. Стандартните NiMH акумулаторни батерии (тези, които нямат технологията Stay-Charged) постепенно губят енергията си в продължение на седмици и месеци, дори когато не се използват (около 30 % на месец) в процес, известен като "саморазряд". Това се случва, когато вътрешните химически реакции намаляват съхранения заряд на батерията, дори когато тя не се използва. За сравнение, батериите с постоянно зареждане имат нисък процент на саморазряд - около 2-3 % на месец, поради което запазват заряда си и са готови за употреба.

На практика използването на батерии с поддържан заряд за ежедневни устройства (които не изтощават напълно батериите за кратък период от време) означава, че те ще запазят енергията си, когато не се използват, и така ще бъдат готови за употреба и няма да се нуждаят от толкова често зареждане. За устройства с високо ниво на консумация на ток, като например играчки с дистанционно управление или цифрови фотоапарати, използващи светкавица, може да са по-подходящи стандартни NiMH акумулаторни батерии с по-висок капацитет, тъй като те ще имат повече енергия през първите няколко дни. Въпреки това за устройства като детектори за дим, фенерчета или устройства, които се използват малко по-рядко, батериите с функция stay-charged могат да бъдат по-добър вариант.

 

Въпрос: Какво представлява "ефектът на паметта" /memory effect/? Съществува ли при акумулаторните батерии?

Отговор: Ефектът на паметта се проявява, когато акумулаторната батерия се зарежда, преди капацитетът ѝ да се е изчерпал напълно. Тогава батерията може да "запомни" последното ниво на разреждане и да приема само това количество заряд при следващи зареждания, като по този начин намалява капацитета, до който ще се презареди, което намалява времето за експлоатация. С напредването на технологията за презареждане обаче този проблем е почти изкоренен при съвременните NiMH акумулаторни батерии.

 

Въпрос: Как да зареждам акумулаторните си батерии?

Отговор: Акумулаторните батерии обикновено се нуждаят от отделно подходящо зарядно устройство, за да се зареждат.

Съществува голямо разнообразие от зарядни устройства за батерии с различни размери, от бързи, интелигентни зарядни устройства до зарядни устройства за една нощ - всички с различни функции и предимства.

Има някои изключения, като например безжичните телефони DECT, бебешките монитори или соларните лампи, при които батериите се зареждат чрез контактите в устройството, когато то е поставено в основния заряден модул или докстанция. Моля, проверете инструкциите, за да сте сигурни, че сте избрали правилния тип акумулаторна батерия за вашето устройство.

 

Въпрос: Батерията с какъв капацитет е най-подходяща за мен?

Отговор: Различните устройства изискват батерии с различен капацитет. Например безжичните телефони се зареждат често, така че обикновено нямат възможност да се изтощят напълно, поради което би била подходяща батерия с нисък или среден капацитет. Други устройства, които могат да използват батерии с нисък капацитет, включват градински соларни лампи или дистанционни управления.

Типични батерии с нисък и среден капацитет са: батерии с размер АА (800 - 1300 mAh) и батерии с размер ААА (400 - 800 mAh).

Типични батерии с голям капацитет са: батерии с размер АА (1950 - 2700 mAh) и батерии с размер ААА (950 - 1100 mAh)

Устройствата, които изискват батерии с голям капацитет, включват автомобили с дистанционно управление, цифрови фотоапарати и някои електронни играчки. Ако често сменяте батериите, батерията с голям капацитет ще осигурява енергия повече време.

Ако устройството ви изисква батерии, които запазват заряда си между отделните употреби и може би не се използват за определен период от време, може да изберете акумулаторна батерия с технология за запазване на заряда, което означава, че батериите запазват заряда си между отделните ползвания.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари