Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Основни видове акумулаторни батерии

Основни видове акумулаторни батерии

АКУМУЛАТОРНИ БАТЕРИИ

Акумулаторната батерия се измерва по капацитета на заряд, който се показва в mAh (милиамперчаса). Тази цифра ще видите отпечатана върху опаковката, както и върху самата батерия. Капацитетът е количеството електрически заряд, което се съхранява в батерията. Колкото повече заряд има в батерията, толкова по-голям електрически ток може да осигури и толкова по-дълго може да захранва вашето устройство. За акумулаторните батерии тип АА ще откриете капацитети между 1300 mAh и 2900 mAh. ААА акумулаторните батерии варират от 500 mAh до 1100 mAh. Акумулаторните батерии могат да се зареждат и използват повторно от 300 до 1000 пъти в зависимост от начина на използване. Различните технологии за производство на батерии влияят на тяхната производителност.

 

Съществуват 3 основни типа акумулаторни батерии:

NiCd (никел-кадмий)

NiMH (никел-металхидридни)

Li-ion (литиево-йонни)

 

NiCd (никел-кадмий)

NiCd е по-старата технология, тези батерии са сравнително евтини, защото при тях съществуват проблеми с т.нар. "памет".

Златното правило при NiCd е да ги разреждате напълно всеки път, преди да ги заредите отново, така те винаги ще бъдат с най-добрата си производителност.

NiCd могат да се презареждат до 1000 пъти или да се зареждат веднъж дневно в продължение на около 3 години, преди да спрат да функционират.

NiCd батериите имат по-ниско напрежение от стандартните си аналози

  

NiMH (никел-метал хидрид)

 NiMH батериите са по-скъпи, но през целия си живот те могат да бъдат частично разреждани и зареждани колкото пъти пожелаете (до около 1000 пъти) и винаги ще имат почти пълен капацитет.

Те притежават много по-голям капацитет от NiCd, които те заменят. NiMH батерии са вече много разпространени, така че е лесно да се намерят както батерии, така и зарядни устройства за тях.

 

Li-ion (литиево-йонни)

Литиево-йонните батерии решават и двата проблема, свързани с другите два вида батерии (пълно напрежение и не страдат от проблеми с паметта).

Не се предлагат със стандартно напрежение, с изключение на размера 9 V (литиево-йонните батерии с размери ААА, АА, С и D предоставят 3,7 V вместо 1,5 V).

Изисква се специално зарядно устройство за Li-ion батериите.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари