Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

БЕЗОПАСНОСТ НА БАТЕРИЯТА: ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ВРЕДА НА СЕБЕ СИ И ДРУГИТЕ

БЕЗОПАСНОСТ НА БАТЕРИЯТА: ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ВРЕДА НА СЕБЕ СИ И ДРУГИТЕ

Спомням си как ударих C-клетка след неуспешен опит да я отворя с отвертка. Беше 80-те години на миналия век и като повечето деца на едноцифрени години, бях любопитен. Нямах представа, че моят опит да открия какво се крие вътре може да доведе до болезнено преживяване. Пролетта на 2020 г. се чудех дали потенциалната опасност би могла да бъде разпозната дори от средностатистически възрастен; осъзнаването на съществуващите опасности, дебнещи в ежедневните продукти, изглежда не е било толкова широко разпространено тогава, колкото е сега.

С днешните вариации в състава на батериите е важно да разберем някои от опасностите, породени от техните съвременни химикали и някои предпазни мерки срещу тях. Опитът ми с груба сила да отворя това, което предполагам, беше или цинково-въглеродна, или алкална батерия, и можеше да доведе до ужасни последици, ако батерията съдържаше съвременните съставки.

Нека да разгледаме няколко вида батерии по отношение на безопасността.

 

Алкални батерии

Въпреки че осигуряват 40 процента повече енергия от вашата ежедневна литиево-йонна батерия, алкалните поддържат високо вътрешно съпротивление, което ги прави подходящи за устройства с ниска мощност като фенерчета и преносима електроника. Именно поради тази устойчивост тази фамилия батерии може да се транспортира свободно с минимални регулации. Освен стандартните 1,5-волтови AA и AAA алкални батерии, с които всички сме запознати, тези батерии се предлагат в още по-малки размери като AAAA батерия, N клетка и 12-волтова батерия A23; още по-малки са размерите на монети и бутони, като например батерията LR1130 или по-често срещаната батерия LR44. Алкалните батерии са сравнително безопасни за прибиране в джоба или да ги хвърлите в чантата за транспортиране из града. Очаквайте потенциално да се нагреят, ако влязат в контакт с други метални предмети като монети и ключове. Загряването е в резултат на късо съединение, но е малко вероятно да се запалят. Алкалните батерии обикновено не се разтичат при изтощаване, както беше обичайно при техните предшественици с цинк.

Въпреки че техният риск е значително по-нисък в сравнение с други химикали на батериите, безопасното боравене е важно, за да защитите себе си и другите около вас от нараняване. Безопасното боравене включва практики на здрав разум, като например да не съхранявате батерии в близост до горими или запалими предмети или да не ги смесвате така, че техните отрицателни и положителни клеми да влизат в контакт една с друга. И разбира се, това включва никога да не се прилага сила върху батерия от какъвто и да е вид.

Въпреки че алкалните батерии са проектирани да се изхвърлят след изтощаване, мнозина са наясно, че те могат успешно да се презареждат, за да се удължи експлоатационният им живот. Зареждането е най-ефективно, когато алкалната батерия все още запазва 50 процента или повече от своя заряд и е ограничена само до няколко цикъла на зареждане. Bateriiki.com не ви съветва да използвате тази практика и със сигурност не се препоръчва, нито одобрява от производителите. Освобождаването на водороден газ, генериран по време на зареждане на алкална батерия, е непредсказуемо податливо на експлозия.

 

Батерии тип бутон или монета

Опасността от малките, кръгли, дисковидни батерии, известни като бутонни или монетни батерии, се крие предимно в поглъщането им от деца. Размерът, формата и блясъкът привличат любопитството им. Децата обичат да изследват; бебета и малки деца обичат да слагат неща в устата си. Близо 3000 деца се лекуват от поглъщане на батерии всяка година. Подобно на фармацевтичните продукти, батериите трябва да бъдат защитени и извън техния обсег.

Погълнатите батерии, които засядат в хранопровода, могат да увредят стената на хранопровода и околната тъкан. Това се случва, когато слюнката или водата, функциониращи като проводник на електрически ток, създават химическа реакция, която води до образуването на изгарящ тъканта разяждащ хидроксид. Батериите, които преминават безобидно през хранопровода, могат да разязвят стомашната лигавица. Тъй като те се предлагат с различни видове химически съединения – литиеви монетни батерии, цинково-въздушни батерии за слухови устройства, батерии за часовници със сребърен оксид, алкални и други – степента и видът на вредата са специфични за всеки вид.

Ако подозирате, че някой е погълнал бутонна или друг тип батерия, моля, незабавно се обадете в местния център за контрол на отравянията и следвайте техните инструкции, докато чакате да пристигне помощ. Когато се обаждате, е полезно да знаете идентификационния номер на батерията, който се намира на опаковката. Може да се използва за кръстосана справка с тяхната база данни за марка на батерията или специфични химични инструкции.

 

Оловни батерии

Оловото е корозивен за тъканите елемент, който лесно може да бъде погълнат със замърсени ръце, докосващи устата или очите, или чрез вдишване на замърсен прах. Клемите на стартерната батерия са направени с олово. Електрически къси съединения, причинени от разлив на оловна киселина, създават водородни изпарения, които са вредни при вдишване или в присъствието на източник на запалване, могат да причинят малка експлозия

Децата и бебетата са най-уязвими към увреждане от отравяне с олово. Може да повлияе отрицателно на растежа им, да увреди мозъка, да причини бъбречни лезии на бъбреците, да увреди слуха и да предизвика поведенчески проблеми. При възрастни може да попречи на паметта и концентрацията и да навреди на репродуктивната, кръвоносната и нервната система.

От електролитите, които съществуват във всички батерии, оловно-киселинните се нареждат сред най-корозивните. Безопасното боравене и сигурното съхранение за защита от вдишване, поглъщане и достъпност от деца е наложително. Когато съхранявате или работите с вашата оловно-киселинна батерия, изберете добре проветриво място.

 

Литиево-йонни и литиево-метални батерии за еднократна употреба

Енергийно-плътните литиево-йонни батерии в момента са най-модерния състав на батериите. Те предлагат много предимства за потребителите. Те са мощни, ефективни са и не страдат от проблеми с паметта. Те са и сред батериите, които представляват най-голяма опасност от неправилно боравене.

Поради потенциалната им опасност, повечето авиокомпании забраняват транспортирането на литиеви батерии в регистриран багаж и строго ограничават количествата ръчен багаж. Леснодостъпните пожарогасители могат бързо да потушат пожар в кабината, докато пожар, който не е открит навреме в чекирания багаж на самолета, може да бъде много по-опустошителен. Ограниченията обикновено позволяват максимум две единици, които не надвишават общо 320 Wh, комбинирани в ръчен багаж. През 15-годишния период 1991-2016 г. литиевите батерии са причинили 138 инцидента със самолети.

Според някои публикувани доклади късото съединение често е виновникът за повредите на литиево-йонната батерия при транспортиране. Важно е да запомните да не ги съхранявате или транспортирате в метални контейнери или да ги смесвате с други батерии, ключове или монети в джоба си. Контактът с други метали може да причини сериозни изгаряния от пламък, които могат да бъдат трудни за контролиране, след като бъдат инициирани. Резервните литиево-йонни батерии трябва да се съхраняват в оригиналната им опаковка или внимателно опаковани в найлонов плик, за да се предотврати късо съединение.

Наподобяваща на външен вид огромна алкална AA батерия, цилиндрична литиево-йонна батерия 18650, която е накъсо, доставя постоянен ток, който може да доведе до изпускане на пламък и експлозивно самоунищожение. Тази батерия се използва широко с вейпинг устройства, които напоследък получиха своя дял от медийното внимание. Тъй като не всички литиево-йонни клетки се предлагат с вградени предпазни мерки, добра идея е да се придържате към реномирани марки и дистрибутори.

С нарастващата употреба на продукти за вейпинг, инцидентите, свързани с електронни цигари, представляват значителен процент от инцидентите с литиеви батерии.

Повишената летливост на първичните литиеви батерии за еднократна употреба, оборудвани с метален катод, ги подложи на още по-строги транспортни разпоредби от литиево-йонните. Известни като литиево-метални батерии, те често разполагат с по-голям капацитет от акумулаторните си колеги. Например високоенергийната литиево-тионилхлоридна (LiSOCI2 или LTC) батерия е ограничена за използване във всеки потребителски продукт. Способността и да достига много високи температури я прави една от най-опасните батерии. Изисква се специализирано обучение за боравене, транспортиране и изхвърляне.

 

Работа с литиево-йонни батерии

Въпреки опасностите, литиево-йонните батерии са безопасни за употреба, когато се борави отговорно. Злоупотребата с батерията с прекомерно натоварване, бързо зареждане или зареждане при температури под нулата натоварва батерията и може да доведе до потенциално вредни резултати. Избягвайте да съхранявате под препоръчителното напрежение, тъй като това може да насърчи растежа на дендритите, което може да доведе до пълно късо съединение. Последващото повишаване на температурата до 500°C (932°F) ще доведе до запалване или експлозия.

Литиева батерия, която прегрява, издува се или издава съскащи звуци, трябва незабавно да се премести на незапалима повърхност, на открито и далеч от запалими материали и хора. Ако е безопасно, извадете батерията от устройството.

Малките литиево-йонни пожари могат да се контролират по същия начин, както другите горими пожари. Пожарогасители с пяна и други материали като ABC сух химикал, графит или меден прах или натриев карбонат ще помогнат за гасене на пожари. Тъй като литиево-йонните батерии съдържат малко метално съдържание, което може да реагира с вода, стюардесите са инструктирани от FAA да използват вода или газирани напитки, които охлаждат околните зони, за да предотвратят разпространението. При по-голям пожар обаче, като такъв, възпламенен в електрическо превозно средство, водата ще бъде неефективна и може да влоши пожара. Борбата с него се извършва с пожарогасител от клас D, създаден за този тип пожар.

Винаги преглеждайте специфичните за производителя инструкции за безопасно боравене с вашите батерии и устройства.

Захранвайте безопасно.

 

Съвети за безопасност на батерията и изводи

Прочетете внимателно публикуваните от производителя спецификации на батерията и устройството и се придържайте към препоръчителните инструкции за работа. Информацията на производителя трябва да предшества всякакъв съвет от всеки друг източник, освен медицински или токсикологичен контрол в случай на злополука.

Винаги дръжте батериите и устройствата, в които батериите могат лесно да се извадят, далеч от обсега и погледа на деца.

Незабавно изхвърлете или сменете всяка батерия, която:

Излъчва необичайна миризма; или

Издава всякакъв необичаен звук като съскане; или

Излъчва прекомерна топлина (вижте информацията на производителя, за да определите кога батерията е твърде гореща); или

Показва всякакви деформации като изпъкналост, топене, кристализация, образуване на кора, напукване или изтичане.

По време на транспортиране или съхранение съхранявайте батерията в оригиналната й опаковка или отделно опаковайте всяка батерия в найлон.

Измийте добре ръцете си след боравене с каквато и да е батерия и особено с наводнени батерии от всякакъв вид, гел и оловна киселина.

В случай на инцидент, като изгаряне или поглъщане през устата, очите или носа, свържете се с местния център за контрол на отравянията във вашия регион и незабавно отидете в спешното отделение.

Не комбинирайте нови и стари батерии заедно в едно устройство.

Не съхранявайте батерии с различни напрежения заедно или в метален контейнер или кофа.

Не съхранявайте и не поставяйте батерията в джобове с други предмети, особено метални предмети като ключове и монети.

Не зареждайте основна батерия, като например алкална, която не е предназначена за зареждане.

Не нагрявайте и не замразявайте батерия.

Не хвърляйте батерия в огън и не потапяйте във вода.

Не хвърляйте, и не прилагайте сила върху която и да е батерия.

Не съхранявайте батерия в близост до източник на топлина, източник на запалване или на непроветриво място.

Не съхранявайте батерия в устройство без надзор за продължителен период от време.

Не разглобявайте батерия, която не е предназначена за такава, освен ако не е указано от производителя.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари